VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Kleine lettertjes maken reis duur

Geplaatst op: 29-04-2019, 08:43:14

Voor enkele tientjes heb je al een doorlopende reisverzekering voor een heel jaar. Dat is een fooi als je bedenkt wat er allemaal mis kan gaan op vakantie. Waarom het zo goedkoop is? Omdat de kleine lettertjes in de verzekeringspolis talloze schadegevallen uitsluiten van vergoeding.

Het is geen verwijt aan de verzekeraars. Als zij minder streng zouden zijn, zou een reisverzekering onbetaalbaar worden. De eerlijke klanten zouden dan de zakken vullen van bedriegers. Bijna alle klachten over niet uitgekeerde schade, komen tegenwoordig terecht bij het financiële klachteninstituut Kifid. Zo is in de loop der jaren vrij duidelijk geworden welke schade wel of niet voor vergoeding in aanmerking komt.

Waarde

Het verlies van een koffer of telefoon zal altijd pijn doen, ook als de verzekering uitbetaalt. De verzekeraar keert namelijk niet de nieuwprijs van artikelen uit, maar de dagwaarde.

Hoe sneller het product slijt of veroudert, hoe minder je ervoor terugkrijgt. Wie de zogeheten afschrijvingslijst van een verzekeraar inziet zal schrikken. Zo is het het gebruikelijke afschrijvingspercentage voor een mobiele telefoon 33% per jaar. Voor een twee jaar oude iPhone van €900 krijg je dus maar €300 terug.

Een T-shirt of zwembroek halveert jaarlijks in waarde. Sokken zijn na een jaar niks meer waard. Een kleine troost is dat veel reisverzekeringen zelfs bij totaal afgeschreven artikelen nog wat uitkeren. ABN Amro keert minimaal 10% uit, zegt de klantenservice desgevraagd. Unigarant, het verzekeringsbedrijf van de ANWB, betaalt tenminste 15% van de nieuwwaarde terug. Dan moet je nog wel de horde van het eigen risico nemen. Die bedraagt bij Unigarant en ING €100. Daarnaast heb je ook te maken met maximumvergoedingen.

Bonnetjes

Bij verlies of diefstal van spullen, moet de vakantieganger het voormalig bezit aantonen. „Bij een bril kun je bijvoorbeeld altijd terug naar de opticien om een aankoopnota te vragen”, zegt schadespecialist Marco Grit van Unigarant. „Bij telefoons kun je het contract met het telecombedrijf laten zien. Met kleding gaan we soepeler om.” Zijn collega Klaas Kregel benadrukt dat goed wordt gekeken naar de persoon van de gedupeerde. „Met mensen die al jaren klant bij ons zijn en geen raar claimgedrag vertonen, ga je anders om dan met mensen die een geschiedenis van ongewone claims hebben.”

Grit: „Wij krijgen duizenden claims dus we weten wel wat een normale kwijtgeraakte koffer kost. Als er een afwijkend probleem is, dan gaan alarmbellen rinkelen. Bij een ongewoon hoge claim kun je bijvoorbeeld vervolgonderzoek doen naar wat iemands levensstandaard is.”

Bij een verloren koffer vol peperdure merkkleding, kunnen de bewijseisen dus wat hoger zijn. Kregel: „Als je echt dure kleren hebt, moet je de bonnen eigenlijk bewaren. Maar er is veel mogelijk. Wij gooien niet meteen de deur dicht.”

Kostbaarheden

Bij kostbaarheden wordt vaak meer zorg van de verzekerde geëist. Kregel: „Telefoons zien wij als een kostbaarheid. Daar moet je extra zorgvuldig mee omgaan.” Kregel benadrukt dat er ruimte is voor menselijke zwakheden. „Laat je een telefoon per ongeluk op tafel achter, dan is hij verzekerd. Laat je een telefoon bewust achter, bijvoorbeeld om je bord op te scheppen bij het ontbijtbuffet, dan is is hij niet verzekerd als iemand hem meepikt.”

Aansprakelijkheid

Om zorgeloos op vakantie te gaan is meer nodig dan een reisverzekering. Zoals een aansprakelijkheidsverzekering, merkte een consument die bij het Kifid vergoeding eiste voor letselschade die hij had veroorzaakt tijdens het skiën. Dat vergoedt de normale reisverzekering dus niet, wel de schade aan een vakantieverblijf. De klant moest de letselschade geschat op €69.794 zelf opbrengen.

Gevaarlijke sporten

Veel vrij gebruikelijke vakantiesporten zijn uitgesloten van dekking. Dat gaat verder dan bergbeklimmen of bungeejumping. Zo rekenen veel reisverzekeringen ook jetskiën, raften en zeekanoën tot gevaarlijke sporten waarvoor een aanvullende reisverzekering nodig is. Voor bepaalde activiteiten, zoals wildwaterkayakken of alleen met een bootje de zee op, is vaak zelfs een aparte verzekering nodig. „Ik denk dat bij mensen het besef van de gevaarlijkheid er vooral niet is bij strand- en watersporten”, zegt Klaas Kregel van Unigarant.

Kregel benadrukt dat een reisverzekering, ondanks alle uitsluitingen, toch altijd aan te raden is. Kregel: „Je moet je verzekeren voor zaken die je niet zelf kunt dragen. Een traumahelikopter kan duizenden euro’s kosten. Ga je bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten, dan moet je zorgen dat je verzekerd bent voor extra medische kosten. Die kunnen gierend uit de hand lopen. Zaken als een zonnebril of bagage zijn relatief minder belangrijk.”

Bron: bijdrage van Pieter van Erven Dorens van 28 april 2019 op www.dft.nl

Vorige pagina